maandag 24 oktober 2011

Serious stuff: Op een onbewoond eiland


Voor zeven weken heb ik in Engeland gezeten en één ding wat ik daar wel geleerd heb, is gastvrijheid. Het was dus een enorme cultuurshock toen ik weer terug in Nederland was. Niks gastvrijheid, niks omkijken naar anderen en vriendelijk zijn naar anderen is ook uitermate moeilijk. Het lijkt dat ons, toch al kleine, land opgedeeld is in 16 miljoen verschillende eilandjes.Elk eilandje bestaat uit, vooral jezelf, je gezin en wat familie en vaste vrienden. Iemand nieuws toelaten kan erg lastig zijn.

Als je gastvrijheid vanuit een Christelijk oogpunt bekijkt, kun je daar hele mooie dingen uithalen.
Bijvoorbeeld in Romeinen 12:13: ‘Wees deelgenoot in de noden van de heiligen. Leg u toe op gastvrijheid’ & 1 Petrus 3:9: ‘Wees gastvrij voor elkaar, zonder morren’. Hier zie je dat het zelfs een gebod is! Ook in Hebreeën 13:1-2 komt dit mooi naar voren: ‘Laat de broederliefde blijven. Vergeet de gastvrijheid niet, want hierdoor hebben sommigen zonder het te weten engelen onderdak geboden.’ Ook kunnen we een voorbeeld nemen aan Abraham: Genesis 18:3-8 & Job: Genesis 19:2-3

Laten we meer naar elkaar omzien. Elkaar vaker uitnodigen om te komen eten. Een leuk kaartje sturen, alleen al gewoon om te laten zien dat je aan iemand denkt. Steek je hand op als je voorrang krijgt en wens de caissière nog een fijne werkdag. Kleine dingen die het verschil kunnen maken.

Als je op je eilandje blijft wonen, kan het op een dag zomaar een onbewoond eiland zijn geworden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten