zondag 6 november 2011

How to survive: Tentamenstress

10 Tips om glansrijk door je tentamenweken te komen.

Het festijn is weer begonnen: tentamens. Maar liefst twee weken isolement. Alleen ik en mijn studieboeken.  Stress tot en met. Wat een feest! Deze tips helpen jou (en mij) om weinig stressvol je tentamenweken door te komen.

1. Pak die rust! Je doet voor je gevoel niet zoveel, maar stiekem kost studeren bergen energie. Ga dus op tijd slapen en kom er dan liever wat vroeger uit.

2. Ontspan. Na een dagje hard leren is het slim om te ontspannen. Doe bij voorkeur iets waarbij je weinig prikkels krijgt. Dus ga bijvoorbeeld in bad, kijk een film (zo’n eentje waarbij je niet hoeft na te denken) of geef jezelf een beauty make-over.

3. Begin met het saaiste vak. Dit pas ik vrijwel nooit toe, maar dit is eigenlijk super slim! Je kunt het maar gehad hebben. Daarbij kun je uitkijken naar een vak wat nog enigszins leuk is.

4.  Houdt op tijd pauzes.Het is goed om elk half uur pauze te houden om fris te blijven. 

5. Stel realistische doelen. Als je weet dat je 20 pagina’s per uur leest en ongeveer 100 op een dag, wil dan niet 200 pagina’s lezen. Dit werk niet erg motiverend.6. Vergeef jezelf. Niet elke tentamenweek kan een succes zijn. Als je een tentamen een keer niet haalt is het ook niet erg. Volgende keer beter. Je leven hangt er niet vanaf (oké, behalve als het je laatste kans is).

7.       Ga niet op je gevoel af. Heel vaak klopt je gevoel namelijk niet. Als je een slecht gevoel hebt over een tentamen hoeft dit gevoel nog niet waar te zijn. Waarschijnlijk heb je het tentamen gewoon heel goed gemaakt!

8.       Beloon jezelf. Ga aan het einde van de tentamenweken een dagje shoppen met vriendinnen, voer een week geen knal meer uit en doe vooral alle dingen die je even niet kon doen. Beloon jezelf! Je hebt twee weken kei hard gewerkt!

9.       Vind je eigen weg. Iedereen studeert op zijn of haar manier. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker dit gaat.

10.   Bekijk het positief. Leren is heel leuk! Je leert nog eens wat. Je studeert toch niet voor niks? 


Succes!

Liefsx,
Caroline

1 opmerking:

  1. Ik ga voor punt 8 en 10, sowieso! :)
    En voor punt 3 is het helaas al te laat vrees ik, alhoewel die wel goed is!

    X Rebekka

    BeantwoordenVerwijderen